Atasi masalah kekurangan pemandu pelancong

Atasi masalah kekurangan pemandu pelancong
Share this:

KUCHING: Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan telah bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) dan College  Saujana Academy of Hospitality And Tourism (SATT) dalam kursus pemandu pelancongan khas wilayah (Kuching) untuk mengatasi kekurangan pemandu pelancong di negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Karim Rahman Hamzah berkata, langkah ini adalah untuk meningkatkan aktiviti pelancongan dan meningkatkan kecekapan penyampaian perkhidmatan industri pelancongan Sarawak.

Katanya, terdapat 21 peserta yang telah mendaftar untuk Kursus Serantau Pemandu Pelancong (RSTG) kursus 2020 untuk pengambilan Kuching yang bermula dari 12 Oktober lepas.

“Untuk mengatasi kekurangan Pemandu Pelancong di Miri, seramai 19 pemandu pelancong berjaya lulus pada 8 Julai 2020 dari Kursus RSTG yang dianjurkan oleh pihak kementerian  dengan kerjasama MOTAC dan SATT College,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Pelancaran Kursus Pemandu Pelancong Khas Wilayah (Kuching) pengambilan 2020 di Bangunan Baitulmakmur II, di sini, semalam.

Beliau berkata, selain menganjurkan beberapa siri kursus RSTG, selama musim pasca-Covid- 19, kementerian juga terus melabur tepat pada masanya untuk peningkatan kemampuan dan peningkatan berterusan para pemain industri pelancongan.

“Ini khususnya kepada Kursus pemasaran berkaitan digital, Kursus kemahiran melengkapkan barisan hadapan, Pelancongan Berasaskan Komuniti, Latihan Kraftangan dan banyak lagi.

“Dengan adanya kursus seperti ini ia sekaligus dapat meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan sikap yang dipertingkatkan akan mempersiapkan pengusaha dan pelancongan industri pelancongan kami untuk kepulangan pengunjung dalam masa terdekat.” Ujarnya.

Tambah beliau lagi, untuk melengkapkan operator dan pelancongan industri pelancongan , kementerian turut memberi peluang kepada  e-pembelajaran.

“Kementerian saya telah bekerjasama dengan Pustaka Negeri untuk menghubungkan Platform PANDei untuk akses ke kursus E-Pelancongan.

“Empat modul Online E-Pelancongan dalam versi Bahasa Malaysia diformulasikan untuk menyokong pembelajaran dan seiring dengan trend pembelajaran digital global, serta inisiatif dan polisi teknologi digital negara.

“Program-program ini akan dilancarkan secara berperingkat-peringkat untuk melengkapkan peserta industri dan tempatan komuniti disamping itu sijil akan diberi selepas kursus tamat,” Jelas beliau.

[Source: “Atasi masalah kekurangan pemandu pelancong” published by Utusan Sarawak]
By Abdul Qaiyum Alidin

The life of an ordinary guy, an engineer, a scientist, and a social media. Enjoy and have fun!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Skip to toolbar