MBM Rangkul Dua Kategori Dalam SMA-IVA Assistant Competition 2021

MBM Rangkul Dua Kategori Dalam SMA-IVA Assistant Competition 2021
Share this:

MIRI: Majlis Bandaraya Miri (MBM) muncul Naib Johan Pertama dalam Kategori Utama dan juga pemenang Anugerah Kategori Terbaik untuk Kreatif dan Inovasi dalam SMA-IVA Assistant Competition 2021.

Kejayaan MBM telah diumumkan oleh Pengurus Besar Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) Dr Zaidi Razak pada Rabu.

Pasukan dari MBM yang diketuai oleh Setiausaha Bandarayanya, Morshidi Fredrick dan City Valuer, Monica Lenya berjaya mengumpul hadiah wang tunai sebanyak RM1,500 dan e-Certificate untuk pemenang utama dalam kategori utama dan hadiah lain untuk kategori terbaik.

Pertandingan tersebut dianjurkan oleh Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dengan kerjasama Serba DigitalX bersempena dengan Sambutan Bulan Inovasi Perkhidmatan Awam Sarawak 2021.

Pertandingan yang dibuka kepada agensi Kerajaan Persekutuan di Sarawak dan agensi Kerajaan Negeri yang telah menarik 26 penyertaan bermula pada 13 September 2021 dan melalui beberapa proses.

Penganjuran pertandingan Pembantu Maya Pintar (IVA) ini adalah untuk memberi kesedaran, kesediaan mengenai permohonan pembantu maya di kalangan agensi kerajaan dan juga untuk meningkatkan interaksi pelanggan atau perkhidmatan pengguna dengan agensi kerajaan.

Selain itu, ia juga adalah untuk membina sinergi dan mewujudkan program peningkatan keupayaan kemahiran digital yang berimpak tinggi yang melibatkan agensi kerajaan Sarawak.

Dalam pada itu, IVA boleh dilaksanakan di laman web agensi yang akan menguntungkan kecekapan masa tindak balas laman web agensi untuk pertanyaan dan permintaan awam sehingga meningkatkan sistem sokongan kepada orang ramai dan pihak berkepentingan.

Pembantu Maya Pintar (IVA) adalah ‘pembantu sembang yang diaktifkan dengan kecerdasan buatan (AI)’, penyelesaian ‘chatbot berevolusi’ untuk memenuhi keperluan pelanggan atau pihak berkepentingan moden.-EDISI UKAS

By Abdul Qaiyum Alidin

The life of an ordinary guy, an engineer, a scientist, and a social media. Enjoy and have fun!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Skip to toolbar