MEA anjur Kongres Masa Depan Bumiputera Dan Negara Bulan Depan

MEA anjur Kongres Masa Depan Bumiputera Dan Negara Bulan Depan
Share this:

MEA anjur Kongres Masa Depan Bumiputera Dan Negara Bulan Depan

KUALA LUMPUR (27 Ogos): Kementerian Hal-Ehwal Ekonomi (MEA) akan menganjurkan Kongres Masa Depan Bumiputera & Negara (KBN) 2018 pada 1 September ini di Kuala Lumpur.

Kongres itu bertujuan menjadi wacana kepada usaha kerajaan untuk menggubal Agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera yang baharu.

Figure 1: KBN 2018 disasarkan untuk menghasilkan resolusi yang boleh membantu kerajaan merangka strategi jangka pendek, sederhana dan panjang.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, KBN juga mengenalpasti fokus bidang pertumbuhan baharu untuk diceburi oleh Bumiputera, di samping menjalin kerjasama strategik pelbagai pihak bagi menyokong agenda pembangunan ekonomi Bumiputera.

Selain usaha menggubal dasar baharu demi menjana pertumbuhan ekonomi yang pesat, kongres ini juga akan memberi penekanan kepada penerapan nilai-nilai positif, moral dan etika serta memberi fokus kepada soal pendidikan dan modal insan, pembentukan strategi dan penciptaan kekayaan.

Kerajaan juga, katanya akan memberi keutamaan terhadap perkembangan Perusahaan Kecil dan Sederhana untuk meningkatkan aktiviti dalam rantaian nilai.

Tambah Azmin, kongres ini disasarkan untuk menghasilkan resolusi yang bolehmembantu kerajaan merangka strategi jangka pendek, sederhana dan panjang serta kaedah bagaimana ia boleh dilaksanakan secara berterusan dan konsisten supaya hala tuju Agenda Ekonomi Bumiputera lebih jelas dan berkesan.

Kerajaan turut yakin usaha-usaha baharu ini akan meletakkan keyakinan Bumiputera mampu meneraju ekonomi negara dan secara langsung menjamin kemakmuran negara dan kesejahteraan untuk rakyat Malaysia.

[Source: “MEA anjur Kongres Masa Depan Bumiputera Dan Negara Bulan Depan” published by Malaysia Gazette]

Photo Credits: Malaysia Gazette

By Abdul Qaiyum Alidin

The life of an ordinary guy, an engineer, a scientist, and a social media. Enjoy and have fun!

Related Posts

Skip to toolbar