Serba Dinamik sasar lebih banyak projek penyelenggaraan pintar

Serba Dinamik sasar lebih banyak projek penyelenggaraan pintar
Share this:

Oleh Siti Radziah Hamzah

KUALA LUMPUR, 18 Nov — Penyedia perkhidmatan kejuruteraan, Serba Dinamik Holdings Bhd merancang untuk mencari peluang bagi projek penyelenggaraan pintar pada tahun depan, kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Dr Mohd Karim Abdullah.

Beliau berkata kumpulan itu yakin aplikasi dan sistem penyelenggaraan pintar yang dibangunkan akan membantu pemilik aset meningkat dari segi aset dan produktiviti.

Katanya Serba Dinamik menyasarkan untuk memperluaskan perkhidmatan ke Timur Tengah dan Asia Tengah, selain projek-projek sedia ada di Malaysia dan Indonesia.

“Kami telah menerima pesanan pembelian dari Indonesia untuk kami menjalankan pelaksanaan penyelenggaraan pintar aset mereka.

“Di Malaysia, apa yang telah dipersetujui ialah syarikat minyak nasional telah membenarkan Serba Dinamik menggunakan aplikasi dan sistem penyelenggaraan pintar yang kami telah bangunkan dalam kontrak yang kami peroleh dengan Petronas,” katanya kepada Bernama pada International Applied Vibration Conference (IAVIC) 2019 baru-baru ini.

Mohd Karim, yang juga Timbalan Presiden Institut Bahan Malaysia (IMM), berkata Serba Dinamik merancang untuk memperluaskan aplikasi penyelenggaraan pintar kepada sektor seperti penjanaan tenaga dan pengurusan kemudahan.

“Aplikasi dan sistem penyelenggaraan pintar kami juga boleh digunakan dalam penyelenggaraan bangunan dan aset lain yang berkaitan dengan bangunan,” katanya.

Secara keseluruhannya, Mohd Karim berkata pelaksanaan Industri 4.0 (IR4.0) dalam industri minyak dan gas tempatan adalah rendah dan kesedaran diperlukan untuk mempercepatkan pelaksanaan IR4.0 dalam kalangan syarikat ini.

“Berdasarkan kajian, mereka (syarikat O&G) masih dalam Revolusi Perindustrian Ketiga (IR3.0). Antara komponen utama dalam IR3.0 ialah pendigitalan maklumat data dan beberapa syarikat minyak dan gas telah mula atau telah melaksanakan proses pendigitalan ini.

“Kemudian IR4.0 yang melibatkan pengumpulan data dalam format digital yang boleh digunakan dalam analisis data dan mempercepatkan keputusan data yang dikumpul. Terdapat banyak perkara untuk membina kesedaran dan menjadikannya bersedia untuk dilaksanakan dalam industri,” katanya.

Bertemakan, “Vibration in the Era of Industrial Revolution 4.0”, acara selama dua hari itu diadakan pada 13-14 Nov, 2019.

Acara itu menekankan standard, teknologi dan amalan terbaik terkini bukan hanya menyelesaikan tetapi juga menguruskan isu-isu getaran berkaitan manusia, proses, pengangkutan, bangunan dan struktur serta jentera.

Serba Dinamik merupakan kumpulan perkhidmatan antarabangsa yang menyediakan penyelesaian kejuruteraan bersepadu kepada industri minyak dan gas, petrokimia, penjanaan tenaga, sisa dan air sisa serta utiliti. Setakat ini, nilai perolehan kontrak kumpulan itu melebihi RM10 bilion.

— BERNAMA

By Abdul Qaiyum Alidin

The life of an ordinary guy, an engineer, a scientist, and a social media. Enjoy and have fun!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Skip to toolbar