SKMM: Projek Pancaran Internet Percuma 35Mbps Melalui Satelit Adalah Sementara Untuk 2 Tahun, Sebelum Infra Kekal Dibina.

SKMM: Projek Pancaran Internet Percuma 35Mbps Melalui Satelit Adalah Sementara Untuk 2 Tahun, Sebelum Infra Kekal Dibina.
Share this:

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia sebelum ini telah mengumumkan mereka membuka tender jemputan untuk pemasangan dan pembekalan perkhidmatan jalur-lebar melalui satelit.

Langkah ini diambil dalam usaha menawarkan akses internet berkelajuan tinggi di kawasan pedalaman, di sekitar 839 lokasi melibatkan Johor, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Selangor, Sabah dan juga Sarawak.

Terbaru, Menteri Komunikasi dan Multimedia mengumumkan mereka kini sedang dalam proses memuktamadkan pemberian tender bagi perkhidmatan capaian jalur lebar menerusi satelit ini.

Projek pancaran internet melalui satelit ini dijangka siap sekitar bulan Oktober 2021 kelak, dan bakal membolehkan penduduk dikawasan pedalaman menikmati perkhidmatan WiFi secara percuma dengan kelajuan purata 35Mbps.

SKMM turut mengatakan usaha ini adalah penyelesaian sementara untuk tempoh dua tahun, sebelum infrastruktur kekal dapat dibina bagi penyambungan rangkaian telekomunikasi.

Langkah ini adalah selari dalam memastikan jurang digital dapat dirapatkan, supaya tiada rakyat yang tertinggal dalam arus perubahan dan ekonomi digital.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts

Skip to toolbar